l

 

Urter

Siden vil løbende blive opdateret med informationer om de indsamlede urter

Klik på billederne for at se større billede


Agern
Quercus robur


Brændenælde

Urtica urens


Brombær

Rubus fruticosus


Burre-snerre

Galium aparine


Døvnælde

Lamium album


Fuglegræs

Stellaria media

Gederams
Empilobium angustifolium


Gåse potentil

Potentilla anserina


Hindbærblade

Rubus idaeus


Hyld

Sambucus nigra

Humle
Humulus lupulus


Hvidtjørn

Crataegus monogyna


Hyben

Rosa rugosa)


Hyrdetaske - Dagligbrød

Capsella bursa-pastoris


Løgkarse

Alliaria petiolata


Løgkarse

Alliaria petiolata


Mælkebøtte

Taraxacum officinale


Nellikerod

Geum rivale


Peberrod

Armoracia rusticana


Røllike

Achillea millefolium


Skvalderkål

Aegopodium podagraria


Svinemælk

Sonchus oleracius


Tusindfryd

Bellis perennis


Vejbred Glat

plantago lanceolata


Vild kørvel

Anthriscus sylvestris


Vild Pastinak

Pastinaca sativa


Vild Pastinakrod
Pastinaca sativa


Vilde Æbler

Malus sylvestris

   

 

Anvendelse og Opskrifter

Siden vil løbende blive opdateret med opskrifter

Agernfrikadeller. Agern må koges før de kan anvendes. Til Agernfrikadeller anvendte vi en fars af knuste agern, mel, æg, revet gulerod, løg, mosede kartofler, salt og lidt fløde. Steges på panden som almindelige frikadeller.

Burre-snerre
Liden burre er en 40-80 cm grågrøn plante med blegrøde blomster.
Det, der bruges, er de unge bladstilke. De bryder frem i maj. Stilkene skæres i stykker hver på omkring 5 centimeter, og skindet fjernes. Tilbage bliver stokken, som kan anvendes hakket i salat eller kan koges og serveres med smør.

Fuglegræs
Fuglegræsfrø blev fundet i maveindhoildet hos Tollundmaven fra ældre jernalder. Planten er glimrende som salat og til stuvning
Smørdampet fuglegræs. Fuglegræs rengøres og hakkes fint sammen med løgkarse,peber og salt. Står og snurrer med smør ca 10 minutter, citronsaft tilsættes.

Løglarse
Krydret løglignende smag, god til salat


Mælkebøttens blade er gode til salat om foråret. Af blomsten kan man lave safr, Rødderne kan anvendes til kaffe.

Kaffe lavet af mælkebøtterødder: Saml så mange mælebøtterødder som muligt. De rengøres omhyggeligt og sættes til tørring. Når de er helt tørre skæres de i små stykker, som ristes i ovnen ved 150 grader indtil de er mørkebrune. Herefter kan de males i en kaffekværn og man laver kaffen som almindelig kaffe i en Bodumkande.

Røllike
Kan anvendes til te eller som suppeurt

Skvalderkål
Arkæologiske fund har påvist at skvalderkål har været dyrket som næringsplante helt fra førromersk jernalder, 500 år f. kr. Kan tilbereds som spinat eller bruges til suppe eller salat.
Skvalderkplslfrikadeller blev lavet af en fars med fint hakket skvalderkål, løgkarse, æg, mel, speltflager, peber og salt

Svinemælk
Anvendes som suppeurt

Tusindfryd
Kan anvendes som pynt på salat

Vejbred Glat
Til Suppen

Vejbred Lancetbladet

Vild kørvel
Anvendes til suppe

Vild Pastinak
Både blade og rødder kan anvendes til suppe

Vild Pastinakrod
Både blade og rødder kan anvendes til suppe

Peberrod
Rriv peberrod, blande den med vand og stille den overdækket dagen før brug, hvorved smagstofferne udnyttedes bedre.
PEBERRODSSMØR (125g smør, 1 lille spsk varm kryddereddike, 2 spsk revet peberrod opblødt i 1 spsk vand)
PEBERRODSSOVS MED FLØDE, opbagningen sker med en mager fløde (9 eller 13%)
PEBERROD MED ÆBLER peberroden med lidt kryddereddike,salt sukker og dobbelt så meget revet æble som peberrod. Det bør hvile et par timer tildækket inden brug.
Rå rødbeder snittet eller skåret i mindre stykker blandet med peberrod og olivenolie, salt og balsamico er en dejlig salat.
Et stykke peberrod i syltede rødbeder bibeholder farven i månedsvis