l

 

1 juli - 16 juli 2008

Peoples Museum, birzeit, 2 trin

Birzeit er en landsby 20 km nord for Rkamallah. Den har været beboet siden romertiden og der er ruiner fra den tid og senere perioder: Byzantinske, korsfarer- og Mamelukkerne.Navnet Bir Zeit kan oversættes til olie brønde og det referer til de brønde man opbevarede den jomfrupressede olivenolie i. Byens topologi består af højdedrag og dale, det højeste punkt er kendt som "al-Khirbeh", ruinen. Det meste af jorden er beplantet med oliventræer, som har dannet livsgrundlaget for området.

I dag er Bir Zeit, eller Birzeit, mest kendt for Birzeit University, som er Palæstinas flagskib inden for højere uddannelse og mange studerende bor i byen. Der er 6600 indbyggere i Birzeit og meget af stedets økonomi er forbundet med universitetet, som har medført et ekspanderende forretningsliv med restauranter, cafeer, forretninger osv.
Mange af de omkringliggende landsbyer er blevet afhængige af Birzeit efter den seneste runde af Israelsk etablerede vejspærringer.Birzeits gamle bydel stammer fra den Ottomanske periode, dvs. 1800 tallet. Der er dog bygningsdele der går længere tilbage. Det traditionelle hus var bygget af kalksten med kupler som tag. Det har to etager: Den øverste til beboelse og nederst til husdyr.
Birzeit består af fem familier, - fire kristne og en muslimsk, som har levet sammen i århundreder uden problemer. Traditionelt har familiernes huse været grupperet omkring en gård, al-Hoash. Der er flere eksempler på dette i Birzeits gamle bydel.
I dag er mange af husene i den gamle bydel tomme og en del ligger som ruiner. De tidligere beboere er flyttet ud i moderne huse i Birzeit. Mange af beboerne i den gamle bydel er nu flygtninge, fattige og studerende fra Birzeit University.
En lokal organisation, al-Rozana, arbejder for at livet skal genetableres i den gamle bydel. De arbejder sammen med RIWAQ, som er en Palæstinensisk organisation for bevarelse af historiske bygninger i Palæstina.
Enkelte af de smukke gamle huse er allerede restaureret.

 

Birzeit Heritage Week
Birzeit Heritage Week, fra 13 til 19 juli 2008 er en årlig festival I den gamle bydel arrangeret af Al-Rozana, for at genskabe livet i den gamle bydel. Der er alle mulige aktiviteter: Gamle værksteder, boder med traditionelt håndarbejde, madsteder, koncerter, udstillinger og dans mm. Festivalen er besøgt af tusinder af mennesker.

 


Præsentation af Peoples MuseumPeoples Museum deltog i The Birzeit Heritage week, for at præsentere Museets ide for beboerne i området, for at skabe kontakter og for at skabe interesse for Museet.
Forberedelserne og præsentationen skete i samarbejde med de palistinensiske kunstnere Majdi Hadid og Hoshi Radwan, studerende fra den lokale skole, den lokale farmaceut Moussa Alloush, som også er local historiker. Peoples Museum modtog også stor hjælp fra Museets naboer.

Til Birzeit Heritage Week præsenterede Peoples Museum:
Se flere billederModel af Birzeits gamle bydel

Modellen blev bygget af pap fra gamle papkasser og andre fundne materialer. Formålet var at engagere indbyggerne i interessen for deres egen by. Modellen nåede ikke at blive færdig til Festivalen, vi koncentrerede os om husene tættest på Peoples Museum og andre huse tilhørende mennesker som allerede havde en tilknytning til Museet.

Husene blev forsynet med fotos af dem der boede i dem og andre detaljer fra byen.
Modellen tiltrak sig stor opmærksomhed fra besøgende og var årsag til mange nye kontakter og historier om byen.Se flere billeder

 

Salameh Kailehs Hus


Det hus Peoples Museum er installeret i er kendt som al-Kailehs hus, opkaldt efter Salameh Kaileh, som boede i huset engang i trediverne. Farmaceuten og lokalhistorikerne Moussa Alloush fortalte os historier om huset, som blev skrevet ned på engelsk og arabisk på en planche, der blev anbragt ved indgangen. Planchen havde også et foto af Salameh Kaileh fra 1931.

FotosReema Tamil og Avatef Romeigh, som begge er studerende ved kunstakademiet i Ramallah deltog med fotoarbejder.
Reema Tamil viste to fotos fra Birzeits gamle bydel, hvori hun havde indsat skilte og lysreklamer fra Ramallahs bycenter. Avatef Romeigh havde fotograferet inskriptioner og tegn over dørene i de gamle hus i Birzeit.
Haneen Masri havde sammen med os lavet et planche med fotos af objekter, de havde set under deres besøg og interviews med locale beboere.

Akvarel workshop


I dagene op til The Heritage Week arrangerede den palæstinensiske kunstner Hosni Radwan en workshop i akvarel maling for de studerende fra kunstakademiet i Ramallah. Akvarellerne, som alle havde motiver fra den gamle bydel, blev udstillet i Peoples Museum under festivalen.

 

Hosni Radwan


Den palæstinensiske kunstner Hosni Radwan udstillede desuden en række objekter lavet ud af fundne ting fra den gamle bydel.


Peoples Museums SamlingPå en reol var den begyndende samling til Peoples Museum udstillet. Det var alle objekter, som hver for sig fortalte sin historie, der var givet til Museet af lokale indbyggere.


Samlingen omfattede arkæologiske fund fra ”al-khirbeh”, landbrugsredskaber og objekter fra husholdningen, bøger og fotos med relevans for byens historie.


BiografII kælderen havde var der biograf, der viste videointerviews med lokale indbyggere lavet af kunststuderende Haneen Masri sammen med YNKB/Parfyme.
Disse historie vil blive nedskrevet på arabisk og engelsk til Peoples Museum’s arkiv.


BørnehjørnetI et hjørne var der et lavt bord med papir og farver til børn og andre. Det blev flittigt brugt og tegningerne blev hængt op på væggen.

Konstruktioner og reparationerBorde, stole, bænke, hylder, skilte mm, samt reparationer af døre og vinduer i huset blev udført af naboer, studerende, Hosni Radwan, Parfyme og YNKB.

 

Nye Skilte

Peoples Museum blev forsynet med nye skilte skåret ud af krydsfiner.

For at reklamere for Peoples Museum under festivalen, lavede en af de studerende fra den lokale skole, Yaliano, nogle flotte pile, som hun hængte op rundt omkring i byen, for at guide besøgende til museet.

 

Vagt tårne

Bønderne i Palæstina byggede vagttårne ude ved deres oliven og vindrue marker. Der boede bonden om sommeren for at passe på deres afgrøder.
Tårnene blev bygget af kalksten uden brug af cement og mørtel. Kun stenens nøjagtige form og placering holdt tårnet sammen. Dette tårn var bygget af Farmaceuten Moussa Alloush’s far, Ibrahim Alloush for 90 år siden.

Se flere billeder